2011. augusztus 29., hétfő

OMEGA-3 klinikai vizsgálatok


KLINIKAI VISZGÁLATOK AZ

  OMEGA-3 ZSÍRSAVAKRÓLA halolaj duplázhatja a mozgás előnyeit


Ha idősebb korában hetente három alkalommal omega-3 zsírsavban gazdag halolajat fogyaszt valaki, az segíthet megőrizni izomzatát azáltal, hogy megduplázza a testmozgás előnyös hatását – idézte brit kutatók megállapítását a The Daily Telegraph brit napilap.


A rendszeres halolajfogyasztás és a testmozgás együttesen 20 százalékkal javította a hatvanas éveik végén járó nők izomerejét az Aberdeeni Egyetem munkatársainak tanulmányában.

A vizsgálatba bevont nők közül a kontrollcsoport tagjai is edzettek hetente kétszer 30 percet, de ők nem szedtek halolajat, az ő izomerejük 11 százalékkal növekedett a tanulmány 12 hete alatt. A halolajat fogyasztóknak ráadásul nagyobb mértékben javult az egyensúlyérzéke, a járási sebessége és a fotelből való felállásukhoz szükséges idő is a másik csoport tagjaihoz képest.
A tapasztalt különbség a szakemberek szerint a halolajban található gyulladáscsökkentő tulajdonságú omega-3 zsírsavak hatásának köszönhető.

A normális öregedési folyamat részeként az idősebb emberek izomtömege évente 0,5-2 százalékkal csökken. A harmincas éveink közepétől testünk izomépítő képessége hanyatlani kezd még rendszeres mozgás mellett is, ami azzal jár, hogy nehéz elkerülni az idősebb emberek izomvesztését.

Az aberdeeni kutatók úgy vélik, hogy a halolaj visszafogja az idősebb korban jellemző enyhe gyulladásos folyamatokat, amelyek gátolják az izomtömeg növekedését.
(Forrás: MTI. 2012.09.09.)


Omega-3 zsírsav és curry gerincsérülés esetén állatkísérletben

Az omega-3 zsírsavban és a curryt alkotó egyik anyagban gazdag étrend segített megőrizni gerinckárosodott kísérleti patkányok járóképességét.
Erről a Journal of Neurosurgery: Spine című szakfolyóiratban számoltak be amerikai kutatók. Megállapításaik azt sugallják, hogy ezek az élelmiszeralkotó vegyületek részt vesznek az idegsejtek kijavításában és segítenek helyreállítani a neurológiai funkciókat a nyakat ért degeneratív károsodás után.
\"A normális öregedési folyamat sokszor beszűkíti a gerinccsatornát, emiatt nyomás alá kerül a gerincvelő és megsérül a szövet. Bár a műtét enyhíti a nyomást, és így megelőzhető a további sérülés, a sejteket és idegszálakat addig ért károsodást már nem tudja kijavítani.
Azt akartuk feltárni, vajon étrendkiegészítőkkel segíthetjük-e a gerincvelő öngyógyulását\" – magyarázta Langston Holly, a Kaliforniai Egyetem Los Angeles-i intézményének (UCLA) idegsebész kutatója. A kutatócsoport olyan állatmodellt hozott létre, amely megbízhatóan szimulálta, hogy mi történik az emberi gerincvelőben, ha valaki hosszabb időn át sokízületi gyulladásban (reumás artritiszben) vagy csontritkulásban szenved. Ezek az állapotok ugyanis gyengítik a gerincet, és nyaki myelopathiához vezethetnek, amelyben járászavar, nyak- és karfájdalom, a kezek zsibbadása és a végtagok gyengesége léphet fel. Ötvenöt éves kor felett ez a leggyakoribb oka a gerinccel összefüggő járási problémáknak.
A kísérletben a patkányok egyik csoportjának tápláléka az úgynevezett nyugati típusú étrendnek felelt meg, amelyben sok cukor és telített zsír szerepelt. A másik csoport patkány egyébként normál étrendjét kiegészítették dokozahexaénsavval (DHA) és kurkuminnal. Előbbi az omega-3 zsírsavak egyike, míg a másik a curry fűszer egyik alkotója, hatékony antioxidáns. Mindkettő mérsékli a szervezet gyulladásos folyamatait.
Korábbi tanulmányok igazolták, hogy e két hatóanyag kedvezően befolyásolja az agyi folyamatokat. Mivel az agy és a gerincvelő együttműködik, a kutatók feltételezték, hogy a gerincvelőben is hatékony lehet a két vegyület. Elméletük helytállónak bizonyult: már néhány hét elteltével javult a két hatóanyaggal kiegészített étrenden tartott patkányok járása.
A lezajlott molekuláris folyamatokat is vizsgálták úgy, hogy három jelzőanyag szintjét mérték az állatok vérében. A nyugati diétán tartott patkányoknál jellemzően rosszabb volt valamennyi marker értéke a normálisnál, míg a másik csoportban megfelelő értékeket találtak az állatoknál - ismertette a Science Daily című tudományos portál a tanulmányt.
(forrás: MTI, 2012. június 29. )
***

Omega- 3 zsírsavak és a szív

Az Omega-3-zsírsavak szignifikánsan csökkentik a ritmuszavar okozta hirtelen szívhalál kockázatát és a bármely okból bekövetkező halálozást koszorúér- betegségben. Az eikozapentaénsavnak és dokozahexaénsavnak jó forrásai a zsíros halak és a halolaj. A lenmagolaj, a repceolaj és a dióolaj szintén gazdag ómega-3-zsírsavakban. Ezeknek a zsírsavaknak antiarrhythmiás, antitrombotikus és antiinflammatorikus hatásuk is van. Ezzel szemben az ómega-6-zsírsavak, amelyek a legtöbb olajos magban, növényi olajban és húsban megtalálhatók, protrombotikus és proinflammatorikus tulajdonsággal bírnak. Az ómega-3-zsírsavakat a hyperlipidaemia, a hypertonia és a rheumatoid arthritis kezelésére is ajánlják. Naponta összesen 1 g eikozapentaénsav és dokozahexaénsav kell a megfelelő kardioprotektív hatás eléréséhez. Ennél nagyobb dózisban kell adni az ómega-3-zsírsavakat az emelkedett trigliceridszint csökkentéséhez (napi 2–4 g) és rheumatoid arthritisben a reggel nehezen mozduló, illetve fájdalmas ízületek számának csökkentéséhez (legalább napi 3 g). Ennél lényegesen nagyobb dózisban az ómega-3-zsírsavak mérsékelten csökkentik a vérnyomást.


* * *

Női meddőség és az omega-3 hiánya

 Dr. Berry a Boston University School of Medicine korábbi kutatója szerint a hormonrendszer egyensúly az omega 3 hiánnyal szorosan összefügg. Szerinte a terméketlenség fő oka a táplálkozásukban keresendő. 

A nők manapság sokkal több szénhidrátot fogyasztanak, mint az 1960-as években, ami felborítja a zsírsavak egyensúlyát a szervezetükben.

Ennek köszönhetően a hormonrendszer nem tudja tökéletesen ellátni a működését, amely akár termékenységi problémákhoz is vezethet.

Tom Saldeen professzor szerint is növelheti az omega 3 pótlás a teherbeesés esélyét. Dr. Saldeen szerint a meddőségi problémákkal küzdő nőknél gyakran figyelhető meg a méhben csökkent véráramlás. A megfelelő omega 3 és omega 6 aránynak köszönhetően azonban  megnövekszik az omega 3 alapú „értágító” prostacyclin szint, és az „érszűkítő” thomboxane szint. Így a méhben normálissá válik a véráramlás, és nő az esély a várandósságra, illetve a várandósság fennmaradására a szülésig. 

 Orvostovábbképző Szemle XII. évf.7. szám, 2005.07.01.

* * *

Fájdalmas görcsök és az omega- 3 hiányaAz ösztrogén-érzékeny állapotoknál a fájdalmas menstruációs görcsökhöz hozzájárul a prosztaglandin szintézise a testben.

A prosztaglandinok természetesen előforduló zsírsavak, melyek az étrendünkből származnak. A szervezet különböző típusú prosztaglandinokat állít elő. Vannak „jó” és „rossz” prosztaglandinok.

A diéta célja, hogy blokkolja a „rossz” prosztaglandinokat és növelje a „jókat”. A „rosszak” növelik a méhösszehúzódásokat, míg a „jók”–nak csillapító hatásuk van. A diétát követve az olajok megváltoztatásával a „jó” prosztaglandinok stimulációja eredményeképpen elérhető a méh ellazítása. Ezek az olajok az omega 3 zsírsavak, melyek pozitív prosztaglandin termelését eredményezik. 

* * *

 

Férfi meddőség és az omega- 3 hiánya

Az Illinoisi Egyetem munkatársainak tanulmánya szerint az omega 3 zsírsavaknak a szív- és érbetegségek kialakulásának gátlásán kívül más egészségügyi hatása is van: javítja a férfiak nemzőképességét.

„Vizsgálatainkban speciális génkezelt egereket használtunk, akiknél hiányzott egy enzim, ami a dokozahexa-enoilsav (DHA) előállítása szempontjából alapvető. A dokozahexa-enoilsav hiányában a hím állatok meddők voltak, kevés, és bizarr alakú spermiumokat termeltek, melyek nemzésképtelenek” – mondja Manabu Nakamura, az Illinoisi Egyetem táplálkozáskutatója.

Azonban a DHA-tartalmú étrend a nemzőkészséget teljesen visszaállította. Az a vizsgálat az első, amely alátámasztja a DHA közvetlen fontosságát a férfiak nemzőképességéhez, annak ellenére, hogy néhány korábbi vizsgálat már felvetette, hogy a zsírsavak alacsony szintje kapcsolatba hozható az alacsony spermaszámmal, és azok csökkent mozgási képességével.

 

A halolaj a szájüreg betegségeit is gyógyítja

Egy új vizsgálat szerint, amelynek eredményeit a Molecular Oral Microbiology közölte, a halak húsában található omega-3 zsírsavak az ínygyulladás és a hasonló szájüregi folyamatok megelőzése szempontjából is fontosak.

Ezekről a természetes anyagokról már számos vizsgálat bizonyította, hogy jelentős szerepet játszanak a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rosszindulatú daganatok megelőzésében. Különböző módszerekkel végzett tanulmányok jelezték, hogy az omega-3 zsírsavakra az emberi szervezetnek alapvető szüksége van. Még nem teljesen tisztázott, hogy milyen módon, de ezek a többszörösen telítetlen olajok csökkentik azt a lassú, gyulladásos folyamatot, amely az érelmeszesedés lényege.

Az európai országokban minden második ember – akár férfi, akár nő – valamilyen szív- és érrendszeri betegségben hal meg. Érthető, hogy ennek a betegségcsoportnak a megelőzése kiemelt jelentőségű közegészségügyi feladat. Ez magyarázza, hogy a korszerű étrend szerint ajánlott hetenként két-három alkalommal valamilyen halételt fogyasztani.

C. B. Huang és J. L. Ebersole szerint az omega-3 zsírsavak hatását az emberi szervezet belső folyamataira már igen alaposan tanulmányozták, de eddig nem foglalkoztak azzal, hogy a szájüreg kóros folyamatait milyen módon és mértékben befolyásolják ezek az anyagok. Az is érdekelte őket, hogy a szájüregben lévő, sokféle baktérium fejlődését, szaporodását gátolják-e az ételekben lévő olajok. Idős, japán emberek ötesztendei megfigyelése alapján írták meg dolgozatukat. A vizsgálatba 55, átlagosan 74 éves személyt vontak be, akiknek omega-3 zsírsavfogyasztását felbecsülték. Az EPA és a DHA rövidítéssel jelölt omega-3 zsírsavak átlagos napi fogyasztása 947,1 illetve 635,2 milligramm volt. Öt év alatt átlagosan 7,8 ínyprobléma (rendszerint gyulladás) fordult elő a személyekben.

A kevés DHA-t fogyasztókban 1,5-ször  gyakoribbak voltak az ínyproblémák, mint a sok DHA-hoz jutókban. Azaz, a halolaj igen eredményesen előzte meg a szájüregi fertőzéseket. 

Ez azt jelenti, hogy az omega-3 zsírsavak gyógyszerként történő alkalmazását még inkább ajánljuk – monda Huang. – Célszerűnek tűnik ezek további vizsgálata, akár fogkrém vagy rágógumi formájában is”.

Nigel Carter, az angol fogorvosok egyik vezető személyisége hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményei igen jelentősek, mert a fogíny gyulladása a leggyakoribb szájüregi betegség, és nem csak a fogak korai kihullásában, hanem súlyos, belső szervi betegségekben is szerepet játszik. Forrás: Dr. Matos Lajos, MTI , 2010. március 01. * * *

A terhesség alatt fogyasztott halolaj enyhíti a csecsemők nátháját

Azok a nők, akik terhességük alatt halolaj táplálékkiegészítőt fogyasztanak, megerősíthetik gyermekük immunrendszerét és hozzájárulhatnak ahhoz, hogy védve legyenek életük első hónapjaiban a náthától – ezt mutatta ki egy új vizsgálat.

Azok a csecsemők, akiknek anyja a terhesség alatt dokozahexaénsavat (DHA), egy omega-3 zsírsavat kapott, amely megtalálható a halolajban, ritkábban lettek betegek és betegségük rövidebb ideig tartott, mint azoké, akiknek anyja nem fogyasztott ilyen táplálékkiegészítőt.

A különbség a két csoport között nem volt nagy, de szignifikánsnak bizonyult. Az 1 hónapos csecsemőkben például, akik megfáztak, egy nappal rövidebb ideig tartottak a tünetek, a köhögés és az orrfolyás, ha anyjuk DHA-val egészítette ki étrendjét a terhesség második trimeszterétől.

Usha Ramakrishnan, az Emory Egyetem kutatója, a vizsgálat vezetője fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a DHA nem gyógyszere a közönséges náthának. Ennek ellenére, érdemes lehet a terhesség alatt fogyasztani. „Eredményeink arra utalnak, hogy a DHA bevitele előnnyel járhat” – mondta Ramakrishnan. A tanulmányt a Pediatrics legutóbbi száma közölte.

Ramakrishnan és munkatársai 851 mexikói nőt követtek terhességük második trimeszterétől fogva addig, amíg gyermekük 6 hónapos lett. A nők mintegy fele napi 400 mg DHA-t kapott a második trimeszter kezdetétől, a többi nő pedig placebót.

A fiatal anyákkal interjúkat készítettek akkor, amikor gyermekük 1, 3, illetve 6 hónapos volt. Ekkor megkérdezték, hogy utolsó 15 napban tapasztaltak-e gyermeküknél egyes légzési tüneteket (köhögés, orrdugulás, zihálás), illetve hogy náthás volt-e ebben az időszakban a csecsemő.

Az 1 hónapos csecsemőkben betegség esetén, ha az anya DHA-t szedett, rövidebb ideig maradtak fenn a légzési tünetek. Ami a DHA immunerősítő funkcióját illeti, Ramakrishnan emlékeztetett arra, hogy korábbi vizsgálatok szerint az omega-3 zsírsavak számos sejtféleség funkcióját javítják.

Az idő majd eldönti, hogy helytállóak-e az eredmények. Az óvatosságot az indokolja például, hogy korábban azt mutatták ki, hogy a DHA táplálékkiegészítő elősegíti a csecsemők kognitív fejlődését, de a múlt évben a Journal of the American Medical Association-ban megjelentek egy nagy vizsgálat eredményei, amelyek ezt nem támasztották alá.

Forrás: Medicalonline, 2011. 08.06.

* * *

Egy omega-3-zsírsav tisztított formája csökkenti a rákmegelőző (prekancerózus) polipok számát és nagyságát a bélben azokban a személyekben, akik örökletesen hajlamosak a bélrákra.

Mi több, ez az omega-3-zsírsav, az eikozapentaénsav (eicosapentaenoic acid, EPA) éppen olyan hatékonynak mutatkozott, mint a familiáris polipózis kezelésére használatos gyógyszer, azonban annak szív- és érrendszeri mellékhatásai nélkül.

A kutatók 55 olyan személyt vontak be a vizsgálatba, akikben olyan öröklött genetikai mutáció volt, amely hajlamosította őket a prekancerózus bélpolipok, azaz a familiáris adenomatózus polipózis (FAP) kialakulására. Az ilyen személyekben igen nagy a bélrák kockázata, és gyakran belük jelentős részét műtéttel el kell távolítani. Azonban még a műtét után is rendszeres endoszkópos vizsgálattal kell ellenőrizni a megmaradt bél állapotát. Az 55 személy mindegyike átesett ilyen műtéten, és azután is rendszeresen vizsgálták őket.

A kettős-vak, randomizált vizsgálatban a betegek közül 28-an féléven át napi 2 gramm erősen tisztított EPA-t kaptak, a többiek ezalatt placebót szedtek. Az EPA-t bélben oldódó kapszulák formájában adták a betegeknek.

A vizsgálat kezdete előtt és a hat hónapos gyógyszerszedés végén megvizsgálták a polipok számát és nagyságát, és jelentős különbségeket találtak az EPA-val és a placebóval kezelt csoport között. A placebóval kezelt személyekben átlagosan majdnem 10 százalékkal több polipot találtak a bélben a hatodik hónap végén, mint a kísérlet kezdetén, míg az EPA kapszulákat szedőkben több mint 12 százalékkal kevesebb lett a polipok száma. Ez a különbség akkor is megmaradt, ha a statisztikai vizsgálat során figyelembe vették az esetleges befolyásoló tényezőket, például a személyek életkorát és nemét.

Hasonló volt a helyzet a polipok nagyságát illetően is. A placebót szedő személyekben több mint 17 százalékkal nőtt a polipok mérete, az EPA-val kezeltekben viszont több mint 12,5 százalékkal csökkent.

Vagyis, a polipok számát tekintve 22,5 százalékos, méretüket illetően pedig majdnem 30 százalékos előnyt jelentett az EPA alkalmazása.

A szerzők hozzátették, hogy az EPA hatása nagyjából ugyanolyan mértékű, mint a FAP kezelésére használt celoxib nevű hatóanyagé, azonban míg a celoxibnak idősebb betegekben gyakran vannak súlyos szív- és érrendszeri mellékhatásai, az EPA esetében ez nem fenyeget.  Az EPA-nak ebben a vizsgálatban kevés mellékhatása volt, nem több, mint a placebónak.

A szerzők felvetették azt a lehetőséget, hogy az EPA megelőzheti a bélrákot abban a nem kevés betegben is, akiknek nem familiáris polipózusuk van. Mivel az EPA a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik, amelyek egyébként kedvezően hatnak a kardiovaszkuláris rendszerre is, különösen előnyösek lehetnek olyan idősebb betegekben, akiknek nagy a kockázata mind a bélrákra, mind a szívbetegségre.

A tanulmányt a Gut közölte, és az eredményekről a ScienceDaily is beszámolt.Forrás: Dr. Weisz Júlia, medicalonline, 2010. március 21.

* * *

Újabb adalék a halfogyasztás előnyeihez

Hét fejlődő országban, mintegy 15 ezer idős emberrel elvégzett felmérés szerint a rendszeresen halat fogyasztóknál kisebb a szellemi leépülés kockázata. Kínában, Indiában, Kubában, a Dominikai Köztársaságban, Mexikóban, Peruban és Venezuelában kérdeztek ki összesen 14 960, 65 év fölötti embert étkezési szokásaikról. A demencia (elbutulás) jelenléte 19 százalékkal valószínűbb volt a halat nagyon ritkán vagy soha nem fogyasztó emberek körében, mint azok között, akik akár minden nap ettek halat.

Brit szakemberek az American Journal of Clinical Nutrition című szaklap augusztusi számában tették közzé megállapodásaikat. A felmérés egyszeri kikérdezésen alapult, ok-okozati összefüggést, hátteret nem vizsgált – hangsúlyozta az Emiliano Albanese által vezetett kutatócsoport, amelynek tagjai a londoni King,s College munkatársai voltak. „További érdemi bizonyítékokra van szükség” – írták tanulmányukban, hozzátéve, hogy a felmérésben részt vett emberek követéses vizsgálatát tervezik annak megállapítására, hogyan hat az agyműködésre a gyakori halfogyasztás.

A kutatók úgy vélik: amennyiben a hal védő hatással bír az öregedő agyra, az előny az omega-3 zsírsavból származhat, amely bőséggel található az olyan halakban, mint a lazac, a makréla vagy a tonhal. Laboratóriumi kísérletek igazolták, hogy az omega-3 zsírsavaknak vannak olyan tulajdonságaik, amelyek távol tarthatják az elbutulást: védik az idegsejteket, csökkentik a gyulladást és segítenek megelőzni az úgynevezett amiloid fehérjék összetapadását. Az utóbbi az Alzheimer-kóros páciensek agyában megfigyelt jelenség.

A kutatók elemzésük során figyelembe vettek egyéb, az étkezésen kívüli tényezőket is, például a résztvevők jövedelmét, iskolázottságát, életmódját, esetleges dohányzását. Kiderült, hogy ezek a szociális-gazdasági változók nem magyarázzák meg teljesen a leépülésben tapasztalt eltéréseket.

Forrás: MTI, 2009, 08.22.

* * *

A táplálkozás jelentősége a sebek gyógyulásában

A betegek tápláltsági állapota nagymértékben meghatározza a műtéti, illetve alkalmi sebeik gyógyhajlamát. Kóros tápláltsági állapotban – malnutrícióban – a sebészi beavatkozások kockázata jelentősen nő, a sebgyógyulás elhúzódik, csökken a varratokkal egyesített műtéti seb szöveteinek szakítószilárdsága, a sebgyógyulás szignifikánsan gyakrabban szövődményes, mint megfelelő metabolikus körülmények mellett. A korszerű klinikai táplálásterápia napjainkban már képes a szervezet igényeinek megfelelő, különféle kóreredetű állapotok által meghatározott sajátos szubsztrátigények kielégítésére. Egyes ún. immunmoduláns tápanyagok (arginin, glutamin, omega-3-zsírsavak) nyomelemek (cink, réz) és vitaminok (C-, A-, E-, D-, K-vitamin) képesek a sebgyógyulás különböző szakaszaiban az általános, nem-specifikus gyulladásos válaszreakció kedvező befolyásolására. A jelzett szemlélet, illetve terápiás eszköztár birtokában módunk van az akut és krónikus sebek gyógyulásának jelentős modulálására, a gyógytartam lerövidítésére, ennek pedig – többek között – költségcsökkentő hatása is lehet.

Forrás: Dr. Lelovics Zsuzsanna és Dr. Herke László, 2009.09.29.


Az OMEGA 3- HATÁSAIRÓL  > > I D E < < kattintva olvashatsz.

WHOLEMEGA humán klinikai vizsgálatokról > > I D E < < kattintva olvashatsz. 

Melyik az a halolajkapszula , amely az ideális 1:2  arányban tartalmazza az omega-6, és omega-3-at? 


Emellett 16 féle omega zsírsavat tartalmaz és nagy mennyiségű természetes gyulladáscsökkentő ASTAXANTIN-t és E-, valamint D-vitamint ?                       


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése