2013. január 28., hétfő

A homoktövis gyógyhatásai

HOMOKTÖVIS




A kis ragyogó narancsszínű bogyó története mintegy 1500 évre nyúlik vissza Ázsiába, Oroszországba és Európába, ahol a legkeményebb hegyvidéki körülmények között élt.. Évszázadokon át élt az ázsiai kultúrákban és a legendás mongol Dzsingisz Kán hatalmas erejét is ennek tudhatta. 



A homoktövis bogyó több mint 190 biológiailag aktív összetevőt tartalmaz, többek között B1, B6, A, C, D, E, K  és P vitamint, ásvá­nyi anyagokat (K, Mg, Ca, Na, Fe, Mn, Cu, Co), valamint aminosavakat, folsavat, tokoferolokat, bioflavonoidokat (likopin), terpéneket, fenolokat, omega 3-6-7-9 zsírsavakat és még sok más hatóanyagot is tartalmaz ezek mellett. 

A homoktövis háromszor annyi A vitamint tartalmaz, mint a sárgarépa, és tízszer annyi C vitamint tartalmaz, mint a narancs.

A homoktövis gyakoribb terápiás felhasználási terü­letei:
Tibetben i. e. 900 előtt már elismert gyógynövényként hasznosították artériás trombózis, arterioszklerózis, májfibrózis, krónikus hepatitisz, gyomorfekély, májgyulladás leküzdésére, illetve a bőr égési sérüléseinek gyógyítására.
Influenza-járvány, gyomor- és nyombélfekély, bőrsérülések, égési sebek, felfekvés, a májat védi-regenerálja, szív- és érrendszer védelme, tüdőbetegségek kezelése, zsírbontás , így fogyókúrához is ajánlott.


A Homoktövis erősíti a kötőszövetet, így csökkenti a narancsbőr kialakulásának lehetőségét. Segít a ráncok megszüntetésében, rendszeres fogyasztása a ráncok megjelenését késlelteti.

A Homoktövis a hajhullást képes megállítani, azáltal hogy hatóanyagi erősítik a hajhagymákat. Ilyen célra a homoktövist mind belsőleg fogyasztva mind külsőleg a hajunkra kenve használhatunk.

A Homoktövis zsíroldó hatása okán, pozitív hatást gyakorol a máj működésére, ahol a zsírok kerülnek lebontásra. A homoktövis könnyíti az emésztést azáltal, hogy segít a májnak a nehéz állati zsiradékok feldolgozásában. Mindemellett jótékonyan hat a gyomor és bélhurutra egyaránt.


A Homoktövis legfontosabb gyógyhatása, a megfázásos, influenzás betegségek megelőzésében rejlik. Az influenza tünetei, az étvágytalanság, hidegrázás, köhögés, ízületi fájdalom, fejfájás és a nagyfokú fáradtság. 

A homoktövis felgyorsíthatja az influenzából, a megfázásból való kigyógyulását a betegnek.

A Homoktövis készítmények nemcsak a felnőtteknek, de gyermekeknek egyaránt ajánlhatóak fogyasztásra.

A Homoktövist NEM ajánlatos használni: akut epehólyag gyulladásnál illetve hasnyálmirigy betegségeknél.
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése