2011. augusztus 24., szerda

OMEGA – 3 és ami mögötte van



OMEGA – 3 és ami mögötte van



Miért fontos az omega-3 folyamatos bevitele a szervezetbe?

Az esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a szervezet normális működéséhez, viszont a szervezet saját maga NEM tudja előállítani őket.

AZ omega- 6 szintén esszenciális zsírsav, de az omega-3-al meglehetősen ellentétes tulajdonságokkal rendelkezik. Az omega-6-hoz a növényekből nagy mennyiségben hozzájuthat minden növényevő, de az omega-3 nehezebben szerezhető be növényi forrásokból. A víziállatokban nagyon sok omega-3 zsírsav található, ez 2 előnyt jelent: rengeteg fehérjét és rengeteg állati eredetű omega-3-at. 

 Mivel a húsevők sok agyvelőt és más omega-3-ban dúskáló belsőséget is fogyasztanak, agyuk nagyobbra tud nőni. Az agy méretét az elérhető DHA (dokozahexaénsav) , vagyis egy omega-3 zsírfajta mennyisége korlátozza. Agyunk szárazanyag tartalmának 60%-a zsír, és ennek 1/3-a omega-3.

Azonban ne hagyjuk magunkat megtéveszteni, mert sok helyen a növényi eredetű alfa- linolénsavat árulják omega-3 néven (pl.lenmagolaj néven), ez azonban csak 10-15%-ban hasznosul.
A másik megtévesztő lehet, hogy az agyban DHA van, azonban a szervezetünk mégis az EPA-t (eikozapentaénsav) hasznosítja jobban.


 
 Mi a helyes Omega-3, omega-6 arány étrendünkben?

Az eszkimók sejtjeiben az omega-6 és omega-3 aránya 1:1 , közöttük a szívinfarktus, pszoriázis, asztma, cukorbetegség, rheumatoid artritis sokkal ritkábban fordulnak elő.
Miért? A skandináv népek és eszkimók FINOMÍTATLAN fóka - és bálnahúst esznek.



A japánok között az omega-6 és omega-3 aránya 10:1, és a japánokra még mindig jóval alacsonyabb szívbetegségi és szívhalálozási arány jellemző, mint a nyugati emberekre, akiknek sejtjeiben 50:1 arányban található a 2 zsírsav. Az ideális arány 1: 2 lenne. 





Különbség az omega-3 és omega-6 között:

Az omega-3 folyékonyabb, az omega-6 merevebb. A sejtmembránok rugalmassága nagyban múlik a 2 omega arányán. Ha merev a membrán, nem tud megfelelő érzékenységgel reagálni hormonokra és egyéb jelzésekre, amik a sejtszintű kommunikációt jellemzik. Mivel az omega-6 bőségesen rendelkezésünkre áll a rengeteg növényi olaj fogyasztása révén,  viszont a halakból nyerhető omega-3-ból alig fogyasztunk, ezért a nyugati civilizáció betegségei szoros kapcsolatot mutatnak az omega 6 és omega-3 aránnyal.

Az omega- 3 több, feltételezett mechanizmuson keresztül GÁTOLJA a gyulladásos folyamatokat és a tumornövekedést, míg az omega- 6 épp ellenkezőlegFOKOZZA a gyulladást , a tumornövekedést, elősegíti a tumorsejtek szaporodását, a rák kialakulását, ezért fontos a fogyasztásuk aránya!!!!


Hol van szerepe  az omega-3-nak?

  • TERHESSÉG, SZOPTATÁS
Az anyatej tele van DHA-val, és nagyon jól teszik a kismamák, ha a terhesség alatt nagykanállal eszik az omega-3-at, mert ennek rengeteg áldásos hatása van. Jobban fejlődik a magzat, nagyobb lesz a születési súlya és kisebb az esély a koraszülésre. A nagy agy, hatalmas evolúciós előnyt jelent, szoros kapcsolat mutatható ki a születési súly és a későbbi intelligencia között.


  • PAJZSMIRIGY MŰKÖDÉSI ZAVAROK


Jódhiányban az embergyerek értelmi fogyatékossá válik és elbutul. A vízi élőlények, halak viszont sok jódot tartalmaznak. Az agy normál működése és kifejlődése tehát olyan táplálkozási feltételekhez kötött, amelyeket a vízparti élet biztosít. A vízparttól eltávolodott ember azóta is jódhiánnyal és omega-3 hiánnyal küzködik, a világon ma 1,6 milliárd ember szenved a jódhiány következményeitől.

  •  SZÍV

-Csökkenti a szívkamrai ritmuszavar kockázatát
-Fokozza a szívfrekvencia változékonyságát, ami védőfaktor a szívbetegség ellen (nőveli a szívre gyakorolt paraszimpatikus hatást)
-Csökkenti a vérrögképződés kockázatát
-Ellazítja az érfalat, amely rugalmasabb lesz, csökken a vérnyomás
-Gátolja az ateroszklerózist okozó gyulladásos folyamatokat
-Elnyomja a TNF-alfa és az interleukinok termelődését.



Az EPA és DHA jelentősen csökkenti a vérben a trigliceridszintet, grammonként 6-8 %-al.




  • GYULLADÁSOK, RÁK


Az omega -3 több, feltételezett mechanizmuson keresztül gátolja a gyulladásos folyamatokat és a tumornövekedést.
Elképesztő leírást közölt nemrég a Nutrition and Cancer című szaklap. Ronald Paldini kutatóként egereken tapasztalta meg, hogy az az omega-3 hatására a humán prosztata- és mellrákdaganatok 75-90%-ban összezsugorodtak. Egy 78 éves, előrahaladott állapotú tüdőrákos férfi- akinek az orvosai pár hónapot jósoltak csak - megkereste Pardinit. A kutató hatására a táplálkozásból száműzték az omega- 6 tartalmú ételeket (étkezési olajak), fokozatosan növelték az omega-3 bevitelt,  de semmilyen más kezelésben nem részesült. Napi 10 gramm hatására 1 év múlva, amikor a beteg elvileg már nem is élhetett volna, a tumorok növekedése megállt, némelyik zsugorodni kezdett, de egy tumor még lassú növekedést mutatott. Ekkor felemelték az omega-3 adagot 15 grammra ( ez kb. 15 kapszula)  és 2005-re a tumorok gyakorlatilag felszívódtak ettől az extrémnek tűnő adagtól.

Számos más viszgálat is jelezte, hogy a mellrák, petefészekrák, proszatatarák , az emésztőrendszeri rákok (nyelőcsőtől a végbélrákig ), valamint a vizeletkiválasztó rendszert érintő rákok  és pajzsmirigyrák kockázata fordított arányban van a fogyasztott hal , vagyis az állati eredetű omega-3 fogyasztással.

A növényi eredetű (alfa-linolénsav) omega-3 fogyasztása nem javasolt prosztataráknál. 
Ugyanakkor mellrák esetén egy kis elemszámú vizsgálat az alfa- linolénsavat védőhatásúnak találta, itt szerepe lehet a lenmagban megtalálható *lignan* hatóanyagnak.  Nem könnyű hát okosnak lenni.



  • AUTOIMMUN  / ALLERGIÁS BETEGSÉGEK


Az omega -3 titka itt is a már említett többfrontos gyulladáscsökkentő hatásban rejlik. Sang Lee és munkatársai 12 vizsgálatot idéznek, ahol szignifikáns javulást mutatott több viszgálat allergiás náthában, kötőhártya-gyulladásban, reumatoid artritiszben, bőrbetegségekben 8pszoriázis, atópiás dermatitisz), szklerózis multiplex, javult a veseátültetésen átesettek vesefunkciója, csökkent a kilökődés veszélye.
Az omega-3 hatásos volt asztmában, krónikus obstrukciós tüdőbetegségekben, cisztás fibrózisban, fogyasztása javulást hozott chron- betegségben  és migrénben is. 


  • DEPRESSZIÓ, SZORONGÁS,AGRESSZIVITÁS

Logikus gondolat, hogy ha az agynak olyan fontos építőeleme az omega-3 , akkor csak kell okozzon valamit a hiánya.  Nők körében , mint ismeretes, a depresszió kb. 3-szor gyakoribb, mivel a nők érzékenyebbek az omega-3 hiányára.
Richard Smith 1991-ben fogalmazta meg a depresszió "fehérvérsejt elméletét" Eszerint a fehérvérsejtek által kibocsájtott gyulladásfaktorok ( IL-1, IL-2, IL-6) jellegzetes depressziós tüneteket okoznak. Smith szerint az omega-3 zsírsavak gátolják a fehérvérsejtek interleukin kibocsátását, míg az omega-6 serkenti.
  Az omega-3 fontos építőeleme a sejtmembránoknak, amelyekkel az idegsejtek kommunikálnak egymással. Ha a táplálékban (transzzsírok, margarin) sok az omega-6 és kevés az omega-3, a membránokban omega-6 épül be oda is, ahova omega-3 kéne, hogy beépüljön, ettől a memránok merevebbekké válnak és végső soron az agy olyan lesz, mint egy elektromos szerkezet, amely tele van elkoszolódott érintkezőkkel.

  • GYERMEKKORI HIPERAKTIVÍTÁS

ÖSSZEFOGLALVA


Összességében az omega-3 olyan sok mindenre jó, hogy kétkedő emberek azt szokták mondani: na persze, megint egy "új csodaszer".
Csakhogy itt nem arról van szó, hogy találtak valamit, ami jó erre is, meg arra is. Van egy fontos tápanyag, az omega-3, amit semmiből nem tud a szervezetünk előállítani és a nyugati ember, miután eltávolodott a tengerparttól és felhagyott a halfogyasztással, krónikus omega-3 hiányban szenved.   

Forrás: Szendi Gábor: Paleolit táplálkozás című könyvéből a 171-177. és a 259-262. oldalról kiemelt részletek. A teljes ismteretés, illetve klinikai viszgálatok a könyvben találhatóak.

Az OMEGA-3 klinikai vizsgálatokról > > I D E < < kattintva olvashatsz.


WHOLEMEGA halolajkapszula humán klinikai vizsgálatokról > > I D E < < kattintva olvashatsz.

*  *  *

ÉS NEM UTOLSÓ SORBAN....





Melyik az a halolajkapszula , amely az ideális 1:2  arányban tartalmazza az omega-6, és omega-3-at ?  Emellett 16 féle omega zsírsavat tartalmaz és nagymennyiségű természetes gyulladáscsökkentő ASTAXANTIN-t és E-, valamint D-vitamint ?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése