A Céklalé lehet a válasz arra, hogy megnöveld az állóképességed.
** Forrás: DR. Leonard Coldwell rákkutató, gyógyító, 4-szeres PHD fokozatú orvos honlapjáról magyarra fordította a Sacra Herba WEBSHOP. **
Tényleg tud segíteni a céklalé, hogy sokkal hatékonyabban és hosszabban tudd a gyakorlatokat véghezvinni? A cékla egészségre gyakorolt hatásairól évezredek óta nagyra tartják, sőt a céklalé egy általános gyógyír volt az ókori rómaiak számára is. Még néhány évvel ezelőtt is újabb tanulmányokat folytattak és felismerték a céklalé egy új és izgalmas potenciálját, mégpedig az állóképesség növelésére vonatkozóan.
Jelenlegi, új tanulmányok a
céklalével kapcsolatban
Az első áttörő tanulmányokat a
céklalé állóképességre vonatkozó hatásait vizsgálva 2009-ben
az angol Exeter Egyetem kutatói készítették. A kutatók azt az
eredményt kapták, hogy az atléták, akik 0,5 liter céklalevet
ittak minden egyes nap, 6 egymást követő napon, a gyakorlatokat
16%-al hosszabb ideig tudták megcsinálni, mint amikor csak placebo
hatása alatt álltak.Az Exeter egyetem kutatóinak egy további tanulmánya megerősítette a korábbi
állításukat, nagy hangsúllyal az összetételére, ami megengedi a test számára,
hogy az hozzászokjon a rendszeres cékla ital beviteléhez. Más tanulmányok
kimutatták, hogy a cékla fogyasztása a versenyek
előtt néhány órával vagy nappal semmilyen hatással nincs az állóképességre.
Hogyan
növelheti a cékla az állóképességet?
A cékla lé természetes állapotában nagy mennyiségű nitrátot és
antioxidánsokat tartalmaz. Az állóképesség tekintetében, ezen nitrátokat a test
nitrit oxiddá alakítja át, olyan összetételűvé, ami elősegítheti a véráramlást
és az alacsony vérnyomást, azáltal, hogy szélesíti valamint megnyugtatja a
véredényeket. Ennek eredményeként, az izmok oxigéndús vérellátottsága megnő és
jobban működik. Elméletben, a jótékony nitrátok a céklalében képesek
fejleszteni a test teljesítőképességét.
Éppen ezért, a céklalé előbbre való a
főtt céklánál, hiszen a főzési eljárás során bizonyos természetes nitrátok
károsodhatnak a céklában.
Empirikus Bizonyíték
támogatja a céklalevet
A céklalé számos állóképességet igénylő atléta számára népszerű táplálék kiegészítővé vált, és széles körben használják olimpikonok a 2012-es nyári olimpiai játékok óta. Számos atléta egészen addig elment, hogy egyik fő hivatkozási faktornak tudja be a céklát teljesítmény növekedésénél. Mint teljes mértékben természetes megoldás, a céklára úgy tekinthetünk, mint természetes előny szerzésére a verseny során.
A céklaital további jótékony hatásai
Az ősi rómaiak a céklalevet láz és székrekedés kezelésére fogyasztották,
valamint afrozidiákumnak is tulajdonították, melyet azóta tudományos úton
bizonyítottak.
A legutóbbi kutatások kimutatták, hogy a céklalé ténylegesen
tudja csökkenteni a vérnyomást, javítja a keringést és a vér illetve máj
számára méregtelenítő szerként lép fel és számos tápanyag ragyogó forrása is
egyben.
A céklalé mindenki számára adható?
A céklalé az állóképességre gyakorolt jótékony hatásai miatt különösen előnyös az erőnléti atléták számára,
mindazonáltal szinte mindenki számára kedvező hatások jelentkeznek, viszont a céklalé nem javasolt terhes nők számára !!!!
Az új és jelenlegi kutatásoktól azt
várják, hogy a céklalé jótékony hatásiról további információk jutnak
napvilágra.Mint minden esetben, fontold meg, értékeld saját egészségügyi
állapotodat az új kezeléshez mérten. Végül, ha úgy döntöttél, hogy kipróbálod a
céklalevet, azonban nem ízlik az íze, akkor keverd valamilyen más gyümölcslé
levével, pl. almalével.
Fontos, hogy mindig BIO minősítésű céklát vásárolj !!!
** Forrás: DR. Leonard Coldwell rákkutató, gyógyító, 4-szeres PHD fokozatú orvos honlapjáról magyarra fordította a Sacra Herba WEBSHOP. **
* * *
A cékla csökkenti a vérnyomást, akár a gyógyszer
A céklalé nitráttartalma miatt segít a vérnyomás csökkentésében – idézte londoni kutatók megállapítását hétfőn a BBC hírportálja.
A céklalé jótékony hatására vonatkozó tanulmány a Hypertension
című amerikai szakfolyóiratban jelent meg. Szerzői szerint 24 órán át
csökkentette a vizsgálatba bevont emberek vérnyomását, ha céklalevet
ittak vagy nitrát tablettákat kaptak. Azoknál volt jelentősebb a hatás,
akiknek a vérnyomása egyébként magasabb volt.
A kutatók úgy vélik, a magas vérnyomást a mostaninál természetesebb
módon is lehetne csökkenteni, hiszen több zöldségben megtalálható a
nitrát.
„Kimutattuk, hogy a cékla és a nitrát kapszulák egyformán hatékonyak a vérnyomás csökkentésében” – hangsúlyozta Amrita Ahluwalia,
a londoni orvostudományi egyetem munkatársa, a tanulmány egyik
szerzője. A kutatók igazolták, hogy a céklában található szervetlen
nitrátok a zöldséglé elfogyasztása után nitrogén-oxiddá alakulnak.
A szakemberek szerint a leveles zöldségek – saláta, cékla –
fogyasztása csökkenti leginkább a szélütés és a szívroham kockázatát,
mert ezeknek magas a szervetlen nitráttartalma.
Forrás: MTI 2010. június 29. 14:08
* * *
Gátolja a ráksejtek szaporodását
A cékla gyógyhatásai: vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A céklát főként salátaként, ételkiegészítőként fogyasztják - sajnos nagyon kis mennyiségben - a növény gyógyhatása kevéssé ismert. Igaz, a népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartották. A huszadik századi orvosok babonának tartották, mígnem klinikai vizsgálatok igazolták, hogy a népi megfigyelés igaz.
Mivel kiderült, hogy a céklalé valóban segít a vörösvérsejtek regenerálásában és szaporodásában, sok helyen kiegészítő gyógymódként ajánlják vérszegénység, leukémia és malária esetében. Alfréd Vogel svájci gyógynövényszakértő szerint a céklalé kiváló influenza és hűlés elleni szer, ezen túlmenően sikeresen alkalmazható a nyirokrendszer daganataiban, a magas vérnyomás kezdeti stádiumaiban, valamint vakbél irritációja esetén. 1961-ben nagy nemzetközi érdeklődést váltott ki dr. Ferenczi Sándor felfedezése, aki állatkísérletekben megfigyelte, hogy a cékla vörös festékanyaga - a betain - tumorellenes hatású. A humánkísérletekben, a kemoterápán átesett páciensek vérképe (amely a kezelések hatására romlik) jelentős javulást mutatott néhány hetes céklalé kúra után.
Az ajánlott dózis:
Naponta 1 liter frissen préselt vagy
centrifugált lé, három hónapon keresztül, megszakítás nélkül. (Ebben az
esetben a céklát nem szabad megfőzni!) Természetgyógyászok felhívják a
figyelmet, hogy nem minden céklalé azonos minőségű. A lékúrára alkalmas
cékla biológiai termesztésű, ahol a talajt nem kezelték nitráttartalmú
műtrágyával, s leveleit folyamatosan éri napfény. A földben lévő
gyökérgumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat: a
kalciumot, foszfort, káliumot, magnéziumot, vasat, rezet, ként, jódot,
bórt, lítiumot, stronciumot.
A céklát ősidők óta ismeri és használja az emberiség. A növény legrégebbi archeológiai lelete egy újkőkorszaki (i.e. 4000) településről származik. Az i.e. második évezredben már a babilóniaiak és a főniciaiak nagy mennyiségben termesztették. Európa északi területeire a rómaiak juttatták el. Évszázadokkal később, a már kereszténnyé vált germán birodalomban a dinasztiaalapító Nagy Károly rendelte el a cékla termesztését.
Forrás: harmonet.hu
A >> Betavit << és a >> Suprabalance << termékek
Nitrát vegyületek a legújabb sport táplálék kiegészítőkben! Miért?
A >> Betavit << és a >> Suprabalance << termékek
Nitrát vegyületek a legújabb sport táplálék kiegészítőkben! Miért?
Az étkezéseddel bevitt nitrátok a szellemi és fizikai teljesítőképességed növelik az egekig. Miért vannak nitrát vegyületek a táplálék kiegészítőkben, és hogyan alakulnak át a testedben? Miért voltak a korábbi nitrát félelmek hamisak, és milyen kutatások igazolták a hatásosságukat? Mi ez az új nitrát őrület a sport táplálék kiegészítőkben?
Az elmúlt 30 évben szinte csak arról hallhattál, hogy az egészségünk védelme érdekében az európai és amerikai kormányok milliárdokat költenek a nitrát vegyületek eltávolításáért az ivóvízből.
Andrew Hamilton kutatásai azonban igazolták: a nitrátok igen messze vannak a veszélyes státusztól, sőt különösen fokozni képesek a mentális és fizikai teljesítőképességet a sportolókban. Egyszer fent egyszer lent az életben. Ha már úgy gondolod, mindent tudsz a táplálék kiegészítőkről, jön egy új klinikai vizsgálat és minden a feje tetejére áll.
Ilyen a nitrátok ügye is az ételekben és az ivóvízben például. Az utóbbi 3 évtizedben arra törekedett az emberiség nagy része, hogy a nitrátok mennyiségét az élelmiszerekben lecsökkentse. Ezek a tettek és félelmek azon alapultak, hogy felmerült néhány haláleset, amely a folyamatos nitrát szennyezésnek volt betudható, illetve bizonyítatlanul ugyan, de felmerült, hogy a hosszú távú használat rákkeltő hatású.
Azóta azonban a nitrát metabolizmussal kapcsolatos tudásunk az emberi testben tökéletesen a visszájára fordult!
Mik ezek a nitrát vegyületek?
A nitrát (kémiai vegyjele NO3-) szervetlen vegyület, mely természetes formában előfordul a vízben oldva. Nagy mennyiségben használják a mezőgazdaságban műtrágyák előállításához. A nitrogén részét a növények felszívják és aminosavakat képesek előállítani maguknak belőlük, melyek pedig tudjuk, hogy a fehérjék építőkövei. Röviden tehát: a nitrátok hozzáadása a földhöz, a növények gyorsabb növekedését okozza.
A nitrát extrém víz-oldható, és ez tulajdonsága meghatározza az előfordulását a természetben is. Ha tehát nitrátokat adunk a műtrágyákhoz és a földhöz, azok nagyon gyorsan feloldódnak, és nagyon könnyen kimoshatóak, ezáltal a folyókba és vizeinkbe kerülnek. Ez a felhasználás azt jelenti hosszú távon, hogy a nitrátok koncentrációja növekszik a természetes vizekben, melynek hosszú távú hatásait mindenképpen vizsgálni kellett. A mezőgazdaságban történő felhasználás másik következménye volt a növényekben való felhalmozódás. Sok élelmiszer ipari növény, rengeteg vizet tartalmaz. Némely fajban ez a nagy mennyiségű víz, nagy mennyiségű nitrát jelenlétét vonta maga után, amely így szintén a szervezetünkbe jutott a növények elfogyasztásakor.
Nitrát (NO3) és nitrit (NO2) vegyületekkel kapcsolatos egészségügyi félelmek. Melyek voltak ezek?
Az évek során kétféle egészségügyi félelem látott napvilágot a magas nitrit és nitrát szint miatt. Az egyik az 1950-es években felbukkant kék-bébi szindróma, amikor szennyezett vízzel itatták a kisbabákat. A nitrátok a testben nitritekké alakulnak, amely a hemoglobin oxigén szállító képességét blokkolja, ezzel nagyon alacsony oxigénszintet okozva a szövetekben. A felhasznált víz nagyon magas koncentrációban tartalmazta a nitrátokat. A másik ilyen eset volt, amikor methemoglobéniában szenvedtek a gyerekek. Bizonyos baktériumokkal fertőzött vizet ittak, amelyek nitriteket és nitrogén oxidok termeltek aztán a testükben. Ebben az esetben is, olyan nitrátokkal szennyezett vizet itattak velük, amely a különösen szennyezettnek mondható. A kutatások mára már bizonyították, hogy egészséges felnőttekben, és teenagerekben nem okoz a nitrát tartalom egészségügyi problémát, sőt megkérdőjelezték a természetes vizekben lévő nitrátok egészségügyi határértékeit is.
Milyen pozitív hatással bírnak a nitrátok a szervezetedre?
Az elmúlt 30 évben tehát a nitrát szó már egyet jelent egy egészségtelen, és mocskos jelentéssel. Szerencsére a vizsgálatok és kutatások folyamatosan zajlanak körülötte, így néhány igen értékes információ látott napvilágot. Nemcsak hogy nem káros a testedre nézve, de a fizikai kondícióidat drámai módon javíthatja.
Ennek az oka nagyon egyszerű: ha egyszer elfogyasztottad, a testedben nagyon gyorsan nitrogén oxiddá (NO) alakul, amely a sportolók szempontjából nagyon nagyon fontos molekula!
Az egyik legnagyobb áttörő minőségű felfedezés volt a sportolói teljesítményfokozás kutatásban, hogy kiderült: a nitrogén oxid (NO) hihetetlenül fontos jelző molekula a testedben. Az egészséged meglétéhez nélkülözhetetlen, a szív és érrendszer megfelelő kondíciójához pedig életfontosságú. Talán mostanra már tudod: az egyik funkciója a vazodiláció elősegítése az érrendszerben, azaz az ereket tágító hatása, mely fokozza a vérátömlés nagyságát, és pozitívan folyásolja be a vérnyomást. A kutatások alapján bizonyosodott, hogy az elfogyasztott nitrátok, fontos szerepet töltenek be az NO termelődéshez a testedben, és egy második lehetséges útvonalat biztosítanak az NO előállításához, amely akkor kiemelten fontos, ha a normál NO előállítás normál útvonala akadályozott.
A nitrátok és a sportolói teljesítmény hogyan függ össze?
Úgy tűnik, a sportolóknak különös oka van arra, hogy ünnepeljék a nitrátok átalakulását az emberi szervezetben. Mivel képes nitrogén oxiddá alakulni, és az NO szabályozza a vérömlést az izomzatba, szabályozza az izomzat összehúzódását, mozgását és a sejtek légzését modulálja, ezek a funkciók hihetetlen lökést tudnak adni a sportteljesítmény fokozásban.
Svéd kutatók elvégezték a kísérleteket, natrium-nitrát adásakor a sportolók teljesítmény leadó képessége hogyan változott. Az egyik, sportoló csoport 0,1 millimol/kg testsúly natrium nitrátot kapott (ez kb 500 mg nitrát, amely napi szinten a szervezetedbe jut, magas zöldségfogyasztás esetén). A másik placebo-kontrolled csoport natrium-kloridod kapott (sima asztali só).
A kutatók hihetetlen eredményeket bizonyítottak. A nitriteket kapott sportolók oxigén felhasználása drámai mértékben javult, 19,7%-ról 21,1%ra nőtt. Ez azt jelenti, hogy ugyanaz a fizikai munka sokkal kevesebb oxigén jelenlétével is elvégezhetővé válik. Ráadásul ez az oxigén felhasználás javító effektus úgy merült fel, hogy a laktát termelődés nem emelkedett.
1,5 %-os oxigén nyereség nem hallatszik eget rengetően soknak, viszont hatalmas előnyt jelent egy verseny szituációban. Különösen a legjobbak közti 1-2 százalékos különbségnél lehet ez döntő tényező. Mint minden állóképességi sportoló tudatában van annak, mi korlátozza a maximális erőkibocsátást az elfáradás előtt, mennyi oxigén képes szállítódni és elhasználódni az igénybe vett izmok által.
A céklában van az Erő?
Nitrát kiegészítőkkel végrehajtott kutatásokat követően kézenfekvő a kérdés, hogy ugyanezek a hatások kiválthatók e egy nagy mennyiségű nitrátokat tartalmazó diétával, melyeket természetes formában, zöldségekből vinnél be a szervezetedbe?
Erre a kérdésre keresi a választ a brit University of Exeter kutatócsoportja már hónapok óta. Andy Jones professzor és csapata vizsgálata arra irányult, hogy milyen hatással van a céklalé fogyasztás moderált és magas intenzitású járulékos kerékpár teszteken elért eredményekre. De miért céklalé? Kérdezhetnéd. Nos ez elég egyszerű a cékla nagyon gazdag nitrátokban.
A tanulmányban a vizsgált személyek egy része naponta fél liter céklalevet ( közel 700mg természetes nitrát) fogyasztott- magas nitrát teszt-, míg a kontroll csoport fél liter fekete ribizli sűrítményt, melynek nitrát tartalma elhanyagolható. A vizsgált 8 személy közül mindannyian fogyasztottak céklalevet, vagy fekete ribizli sűrítményt 6 napig, majd az utolsó 3 napban közepes és magas intenzitású edzéseket hajtottak végre kerékpár ergométeren. A negyedik napon mérsékelt intenzitású, míg az 5. 6. napon egy közepes és egy magas intenzitású kerékpár futamot teljesítettek a vizsgált személyek. Az emelt terhelésnél percenként növekedett 30 Wattal a teljesítmény, egészen kimerülésig.
A hat napos periódus után következett egy „tisztító” szakasz, amikor az alanyok sem céklalevet, sem fekete ribizli sűrítményt nem fogyasztottak. Ezt követően az eddigi kontroll csoport kapott céklalevet, míg a másik csoport lett a fekete ribizli sűrítményt fogyasztó tesztcsoport. Ezalatt minden vizsgált személy tartózkodott a magasabb nitrát tartalmú ételek fogyasztásától, hogy ezzel is kizárják a céklalé hatásának befolyásolását.
Az eredmények a következők lettek:
-A megemelkedett intenzitású testedzés hatására létrejövő oxigén igény lassabban növekedett a céklalevet fogyasztók körében. ( a céklalevet fogyasztó csoport oxigén igénye 8,6 ml/ perc volt, míg a kontroll csoporté 10,8 ml/perc wattonként).
- A végkimerülés elérésének ideje intenzív terhelésnél lényegesen megnőtt amikor a placebot céklalével váltották fel. (675 másodperc vs. 583 mp, 16% növekedés!).
- Az oxigén felvétel „ lassú komponense” (gondolj itt arra, hogy csökken az aerob folyamat amikor az oxigén szükséglet túllépi a rendelkezésre álló oxigén mennyiségét) csökkent 0,2 l/perc intenzív terhelésnél cékla lé mellett. Jelezve ezzel,hogy az aerob folyamatok hatékonyabban zajlottak.
Habár a vizsgált személyek fiatalok voltak és nem volt magas vérnyomásuk, a céklalé tovább csökkentette a szisztolés értéket.
Andy és csapata a következőképp foglalta össze az eredményeket:
Hangsúlyozni kell, hogy az oxigén igény figyelemre méltó csökkenése magas terheléskor nem érhető el a természetes nitrátok bevitelével, nitrát kiegészítők nélkül. Más módja nem ismert a nitrogén bevitelének, beleértve a hosszú távú állóképességi tréningek esetét is. Bár közvetlenül nem vizsgálták ebben a tanulmányban, az eredmények fényében megállapíthatjuk, hogy megemelt mennyiségű nitrát bevitelével fokozhatjuk a fáradással szembeni ellenállást hosszú távú terhelések esetén.
Miért tudja a nitrát növelni az oxigén felvevőképességet?
Még korai megmondani, hogy edzés közben a nitrát kiegészítők hogyan képesek ezt befolyásolni. Az egyik elmélet szerint a szervezetben a nitrát nitritté majd NO-vá alakul és utóbbi segíti az izmokban a vazodilációt . Egy jobb vérellátottsággal több oxigént vagy képes az izmok mélyére juttatni, így jobb vér és tápanyag ellátottságot biztosítani több résztvevő izomsejt számára.
Jelenleg van még némi spekuláció a folyamatot illetően, hogy az NO miként előzi meg, hogy az izomsejtek mellett a kapillárisok vállalják az oroszlán részét az oxigén ellátásnak, így biztosítva a távolabbi izomsejtek oxigénellátását, ezzel segítve a dolgozó izomsejtek oxigén igényének kielégítését. Egy másik feltételezés szerint, az extra NO bevitel, stimulálja az izomban a mitokondriumok működését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése