2014. április 28., hétfő

A FEKTETE ÁFONYA gyógyhatásai

Az imádnivaló fekete áfonya

Az áfonya az egyik legegészségesebbnek tartott gyümölcs, ami nemcsak lenyűgöző fanyar ízével lett a modern ember egyik kedvenc gyümölcse, de hatalmas antioxidáns tartalma és utánozhatatlan színe is kedveltté tette. A legismertebb és a Kárpát-medencében legelterjedtebb változata a fekete áfonya, de ismerjünk tőzegáfonyát és a vörös áfonyát is.

Élettani jelentősége
A fekete áfonya C-vitamin és béta-karotintartalma kimagasló. Fő ásványi anyagai a foszfor, cink, magnézium, kalcium, vas és a mangán. A színéből adódóan magas flavonoid tartalma, így jelentős antioxidáns hatása is kedveltté tette. Számos antioxidáns csoport megtalálható a gyümölcsében: antociánok, proantociánok, leukoantociánok, flavonolok, a pterostilbene nevű antioxidánsa például a vastagbélrák megelőzését segíti. A frissen szedett fekete áfonya 100 grammja mintegy 400 mg antocián-származékot tartalmaz.
A népi gyógyászatban fekete inzulinnak hívják, mert kimutatták, hogy a fekete áfonya levelében, gyümölcsérés előtt myrtillin van, ami képes a cukorbetegség tüneteit csökkenteni.
Kedvező hatással van keringési rendszer állapotának fenntartására, mert segít megőrizni a hajszálerek rugalmasságát, csökkenti a vérlemezkék összetapadását.

 • A fekete áfonyát az első helyre sorolták ANTIOXIDÁNS  hatása alapján, 40 zöldséggel és gyümölccsel való összehasonlítása során. 
 • Tanulmányok bizonyítják azt is, hogy bizonyos, az áfonyában található FLAVONOIDOK gátolják azokat az enzimeket, amelyek a rák kialakulásáért felelősek. 
 • A fekete áfonya a legújabb kutatások szerint erősíti a vérereket is.
 • Ma már több mint 100 tanulmány számol be a fekete áfonya és a látás javulása közötti összefüggésről. 
 • A kutatások azt mutatják, hogy a fekete áfonya kivonata képes FOKOZNI a LÁTÁS ÉLESSÉGÉT valamint képes CSÖKKENTENI bizonyos RETINA- megbetegedések kialakulásának kockázatát. 
 • A kutatók szerint a fekete áfonya segít csökkenteni a farkasvakságot is. 
 • A fekete áfonya segít a szem hajszálereinek rugalmasságát megőrizni, ezáltal fokozza a véráramlást a szem kapilláris ereiben, és erősíti a hajszálerek falát.
 • Az áfonya gyógyszer a szívszélhűdés elkerülésére, illetve annak gyógyítására is. Azok számára, akik bármilyen érrendszeri, koszorúér- vagy egyéb, a szívvel kapcsolatos betegségben szenvednek, ajánlatos a  fekete áfonya fogyasztása.
 • A rendkívüli gyógyító erejét annak köszönheti, hogy összehasonlíthatatlanul magas a KÁLIUMTARTALMA. S mint tudjuk, ez nemcsak a betegség megelőzésére jó, de azok számára is ajánlatos, akik enyhébb szívszélhűdésen estek át, és esetleg újabb roham is bekövetkezhet. Hetenként két pohár áfonyaszörp elfogyasztása elegendő lehet a baj megelőzéséhez.
 • Az áfonya hat minden olyan betegség gyógyítására, amely a kapilláris erecskékkel van összefüggésben, így vérkeringési zavarok esetén is hasznos lehet. 
 • Vörhenyes megbetegedés, malária, reumatikus láz, tífusz és egyéb lázzal járó betegségek esetén is jótékony szolgálatot tesz.


Az USDA Human Nutrition Center (HNRCA) laboratóriumában a kutatók felfedezték, hogy azok a patkányok, amiket fekete áfonyával etettek, lassabban öregedtek, lassult a mentális leépülés, javult a memóriájuk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése