A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba.
A brokkoli igazi multivitamin és multi-ásványianyag bomba: jelentős mennyiségű
A-, C-, E- és B-vitamint tartalmaz, a benne lévő kalcium pedig erősíti a
csontozatot. Sok benne a magnézium és a kálium, béta-karotin tartalmánál fogva
pedig jótékonyan hat a szemre, a bőrre és az idegrendszerre is. Nyomelemek
közül nagyobb mennyiségben a vérképzésben szerepet játszó vas, és a fertőzések
ellen ható szelén található meg benne.
A tudósok úgy tartják, hogy az anyag, ami a brokkoli szívre és érrendszerre
gyakorolt jótékony hatását eredményezi, a sulforaphane.
Az olyan zöldségekről, mint amilyen a brokkoli, a kelbimbó vagy a káposzta,
már korábban is észrevették, hogy csökkentik a szívrohamok kockázatát. A
cukorbetegek esetében megnő a szív- és érrendszeri, valamint más egészségügyi
problémák kockázata is, mint például a veseproblémáké.
A sulforaphane viszont
aktiválja az nrf2 elnevezésű proteint, ami képes megvédeni a nyirok- és
vérereket, és csökkenteni a savszintet a testben. Paul Thornalley professzor
szerint: "Kutatási eredményeink arra engednek következtetni, hogy az olyan
anyagok, mint a brokkoliban található sulforaphane, segítséget nyújthat a
cukorbetegeknél kialakuló érrendszeri problémák megelőzésében.
Még azt is
hozzáfűzte, hogy fontos lenne a jövőben nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy
minél több brokkoli, kelbimbó és káposzta legyen a cukorbetegek étlapján.
"Hisszük, hogy jót fog tenni nekik."
Dr. Robert O. Young a következőket írta:
"A brokkoliban található sulforaphane egy nagyon erős savlekötő,
illetve lúgosító anyag, ami védi a vért, a vérereket és számos más,
létfenntartó szervet. A brokkoli az egyik leghatásosabb öregedést gátló
zöldség!"
A brokkoliban található sulforaphane egy nagyon hatékony antioxidáns
tápanyag. Védi a sejtjeinket a szabad gyökök károsító hatásaival szemben. Az
antioxidánsok ellensúlyozzák az úgynevezett szabad gyökök egészségünket
károsító hatását. Anyagcserénk folyamatosan termel szabad gyököket, illetve
ezeket a szennyezett levegőben lévő részecskék útján is belélegezzük. A szabad
gyökök erősen oxidálnak, ettől károsodnak a sejtjeink. A szabad gyökök ezért
megbetegítenek, öregítenek, ezt szervezetünk különböző antioxidáns eljárásokkal
igyekszik ellensúlyozni.
Sulforaphane a brokkolin kívül a karfiolban és a
káposztában - és más káposztafélékben - is található, de legnagyobb mennyiségben
a friss brokkoliban fordul elő. Az lenne a legideálisabb, ha mindenki friss
zöldség formájában jutna hozzá ehhez a fontos antioxidáns tápanyaghoz. De ha
ezt nem tudja megtenni, nagyszerű megoldást jelent a brokkoli kivonat kapszula.
Ismerjük meg!
A brokkoli (Brassica
oleracea) vagy spárgakel a keresztesvirágúak családjába tartozik, neve is
mutatja, hogy káposztafélével (Brassicaceae) van dolgunk. A brokkoli név olasz eredetű,
jelentése káposztabimbó. Mintegy harminc fajtája ismert.
A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák. Vannak világos, sőt fehéres változatai is. Attól függően, hogy milyen tenyészidejű fajtáról van szó, 40-100 nap alatt jelenik meg a virágrózsa. A virágzatban lazán álló virágok külön-külön száron helyezkednek el. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. A fogyasztásra alkalmas virágzat 250-700 g-ot tesz ki. A virágrózsákat bimbós állapotban 10-15 cm-es szárral szedik le. Főhajtása a legfinomabb, az ennek kivágása után hajtott oldalhajtás valamivel kisebb élvezeti értéket nyújt.
Nálunk még kevésbé ismert, de a világon esztétikus zöld színe és egyéb kedvező tulajdonságai miatt, például, hogy egy tőről a virágrózsa többször is szüretelhető, már megelőzte a karfiolt, mind a termőterületet, mind a felhasználást tekintve. Hidegtűrőbb, mint a többi káposztaféle vagy a kelbimbó. Szezonja őszre és a tél elejére esik.
A tavasszal vetett zöldségnövény élénk, haragoszöld hajtásain fejlődnek ki a virágrózsák. Vannak világos, sőt fehéres változatai is. Attól függően, hogy milyen tenyészidejű fajtáról van szó, 40-100 nap alatt jelenik meg a virágrózsa. A virágzatban lazán álló virágok külön-külön száron helyezkednek el. A karfiolhoz hasonlóan a brokkolinak is a virágát fogyasztjuk, és a virágokat tartó szárakat. Kevesebben tudják, hogy a virágzatot körülzáró levelek közül a zsenge, belső levelek is felhasználhatók étkezési célokra. A fogyasztásra alkalmas virágzat 250-700 g-ot tesz ki. A virágrózsákat bimbós állapotban 10-15 cm-es szárral szedik le. Főhajtása a legfinomabb, az ennek kivágása után hajtott oldalhajtás valamivel kisebb élvezeti értéket nyújt.
Nálunk még kevésbé ismert, de a világon esztétikus zöld színe és egyéb kedvező tulajdonságai miatt, például, hogy egy tőről a virágrózsa többször is szüretelhető, már megelőzte a karfiolt, mind a termőterületet, mind a felhasználást tekintve. Hidegtűrőbb, mint a többi káposztaféle vagy a kelbimbó. Szezonja őszre és a tél elejére esik.
Miért jó?
A brokkoli számos
értékes tápanyagot hordoz, ráadásul a többi káposztafélénél könnyebben
emészthető formában. 100 g főtt brokkoli 20-30 kcal, illetve 90-120 kJ energiát
hordoz. Zsírtartalma mindössze 0,2 g, emészthető szénhidrátja 2 g, fehérjéje 2-3 g,
és 3-4 g növényi rostot tartalmaz, a nyers zöldség ezen értékeknél valamivel
többet.
Ásványi anyagai közül említésre máltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.
Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a végén gyógyzöldséggé válik!
Ásványi anyagai közül említésre máltó a kálium (300 mg fölött), a kalcium (100 mg körül), a magnézium, nátrium, a vas, a cink és a foszfor. A főtt brokkoliban már nincs meg a nyers növény A-vitaminja, de mintegy 90 mg C-vitamint tartalmaz. A nyers növényben B1-, B2-, B6-vitamin és E-vitamin is kimutatható, valamint az A-vitamin provitaminja, a karotin. Gazdag növényi flavonoidokban, indolokban és izotiocianátokban.
Kutatások bizonyítják, hogy a brokkolinak a többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákos megbetegedések kialakulását megakadályozó étrendben. A kemopreventív anyagok képesek megelőzni, megállítani, illetve akár visszafordítani a daganatok kialakulását. Többek között a brokkoliban megtalálható az a szulforafan nevű anyag is, ami állatkísérletekben már bizonyított. Ez az ún. kemopreventív molekula segíti a szervezetnek a daganatos sejtek elpusztítását célzó természetes folyamatainak beindulását, a programozott sejthalálnak nevezett jelenséget. Ezen kívül a szervezet méregtelenítésében fontos enzimek működését is támogatja, s ezáltal hamarabb eltűnnek a szervezetből a rákkeltő anyagok, továbbá lassítja az öregedést.
Eddig a végbél-, hólyag, a prosztatarák, egyes - főként női - daganatok és az áttétképződés megelőzésében játszott szerepét vizsgálták. A férfiaknak jó szívvel tanácsolható, hogy hetente legalább egyszer egyenek karfiolt vagy brokkolit. A nőknek nem kevésbé! A brokkoliban található, ún. indolok közül az indol-3-karbinollal végeztek kísérleteket, s kiderült, hogy inaktivál egy tumornövekedést serkentő ösztrogénszármazékot, a 4-hidroxi-ösztront. Így különösen az ösztrogénfüggő emlő- és egyéb daganatok esetében játszhat szerepet a rákmegelőzésben. A brokkoli anyagai az áttétképződés esélyét is csökkentették.
A brokkoliban bőségesen található kampferol a petefészekrák kialakulását gátolja.
A brokkoli szulforafanja a gyomorfekély kialakulásának főbűnösét, a Helicobacter pylorit is segít visszaszorítani. Gastritis ellen napi 100 g brokkolit volna érdemes felírni.
Alighanem, számtalan jótékony egészségügyi hatás bújik még meg a növényben, melyek felkutatása pusztán idő és pénz kérdése. Még a végén gyógyzöldséggé válik!
Mire jó még a brokkoli?
A brokkoliban található sulforaphane nem csak a rák
megelőzésében segít:
- regenerálja a leégett bőrt
- csökkenti a sejtkárosító molekulák számát
- védi a szívet
- védi a magzatot a rendellenes fejlődéstől
- aktivizálja az immunrendszert
- erősíti a csontot
- védi a szemet
- a gyomorfekély elleni küzdelem élharcosa
- méregtelenít
- Indol-3 carbinol hatóanyagot tartalmaz.
A brokkoli kapszulás kiszerelésben megtalálható a >>BROCCILIVE PLUS<< termékben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése