2013. május 27., hétfő

Mindenkinek D-vitamint

 


D-vitamin: van új a nap alatt

A D-vitamin hiány Magyarországon komoly népbetegségnek számít. A lakosság 2/3-a télen a szükséges D-vitamin mennyiségnek alig 2-4%-ához jut hozzá, így tavaszra komoly vitaminhiányos állapot alakul ki a szervezetükben. Ez a vitamin nemcsak a csontok egészséges fejlődésében játszik szerepet, de az immunrendszer, az idegrendszer, a szív- és érrendszer működésére is hatással van.
Miért fontos a megfelelő D-vitamin ellátottság?           


A D-vitamin a csontanyagcsere fontos szabályozójaként vált ismertté, mára azonban nyilvánvalóvá vált, hogy számos szerepe van az egészség fenntartásában; jótékony hatása nemcsak csontritkulásban, hanem szív- és érrendszeri betegségekben, daganatok ellen, cukorbetegség és reumás gyulladások terén, sklerózis multiplexben is kifejezett. Ezért a csökkent D-vitamin szint ismerete és pótlása sok betegségben hasznos.

Annak ellenére, hogy elviekben napi 15-20 perc napon való tartózkodás elegendő D-vitamin raktáraink feltöltéséhez, mégis a magyar lakosság kb. felének még nyáron is az optimálisnál alacsonyabb a  D-vitamin szintje, melyet saját méréseink is alátámasztanak. Javasolható, hogy az egészséges életmód szerves részeként D-vitamin ellátottságunkat igyekezzünk optimális szinten tartani, melyhez elengedhetetlen koncentrációjának rendszeres ellenőrzése (elegendő 3 havonta). Ez pedig egy egyszerű mintavétellel felmérhető.
            

Mi a D-vitamin?

Az A D-vitamin a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E-, K-vitamin) közé tartozik. Legfontosabb funkciója a kalciumháztartás egyensúlyának biztosítása. A bőrben termelődik napfény hatására (ez jelenti a fő forrást), de kis mennyiségben élelmiszerekkel is bevihető. A legújabb irodalomban D-vitamin helyett inkább D-hormonról írnak, mivel szerteágazó, hormonszerű hatást fejt ki a test szinte minden szövetében. Súlyos máj- és vesebetegségben nem termelődik elegendő.
A D3-vitamin (kolekalciferol) és a D2-vitamin (ergokalciferol) a D-vitamin szervezetben legnagyobb mennyiségben megtalálható formái.
 

Hogyan jut a szervezet elegendő D-vitaminhoz

 • D2-vitamin: növények termelik; forrásai bizonyos zöldségek, élesztők, gombák. A vegetáriánus étrend gazdag D2-vitaminban.
 • D3-vitamin: bőrben, napfény (UV sugárzás) hatására képződik; legfontosabb forrásai a halolaj, halak (lazac, makréla), tojássárgája, D-vitaminnal dúsított tejtermékek, máj.    

A D-vitamin legfontosabb biológiai hatásai

 • Segíti az étkezés során bevitt kalcium és foszfát felszívódását a belekből.
 • A normális kalcium- és foszfát-anyagcserét a csontokból történő felszabaduláson keresztül is szabályozza.
 • Gátolja a parathormon (mellékpajzsmirigy hormonja) elválasztását; D-vitamin hiány esetén a mellékpajzsmirigy  túlműködése alakulhat ki.
 • Hatására a vesékben a kalcium kiválasztása csökken, a foszfáté növekszik.

Mindezen hatások végeredményben megemelik a vér kalciumszintjét.

Betegek osztályozása D-vitamin szintjük alapján

A D-vitamin tápláltsági állapot legjobb mutatója a vérből történő D-vitamin koncentráció meghatározás. Bár az optimális szint vitatéma, általánosságban a következő csoportosítás adható meg :
Osztályozásng/mlnmol/L
Súlyos D-vitamin hiány< 5< 12.5
Mérsékelt D-vitamin hiány5 – 1012,5 - 25
Enyhe D-vitamin hiány10 – 2425 - 60
Megfelelő D-vitamin szint24 – 8060 - 200
D-vitamin toxicitás> 200> 500


A D-vitamin mérgezés előfordulása extrém ritka. Jóval gyakoribb a fejlett világban és napjaink közegészségügyi témája a D-vitamin hiánya; jellemzően a téli hónapokban, idősebb korban, valamint huzamosabb ideig zárt helyen tartozkodók körében fordul elő.

A D-vitamin szerepe a szervezetben

 • Idős emberek csontritkulása esetén a csonttörések száma jelentősen csökkenthető D-vitamin terápiával. D-vitamin kezeléskor a csont ásványianyag-tartalma nem nő számottevően, a törések száma mégis 30–70%-kal kevesebb. Ez a tény részben a D-vitamin kezeléssel járó izomerő-fokozódásnak tulajdonítható, részben pedig a csont minőségében bekövetkező változásoknak.
 • Vérképző szövetekben gátolja a sejtburjánzást és elősegíti a sejtérést. Emiatt a  D-vitamin gyógyszerként szerepelhet a leukémiák és más rosszindulatú csontvelői kórképek kezelésében.
 • A D-vitamin szerepet játszhat az ischaemiás szívbetegség (mely a szívizom elégtelen vérellátásából ered) kivédésében. D-vitamin hiányban  hozzávetőleg 20–30%-kal gyakoribbak a szív- és érrendszeri események.
 • Hasnyálmirigyben az inzulin termelődését és kiválasztását serkenti.
 • Számos daganatfélében gátolja a sejtek szaporodását és segíti a keletkező sejtek differenciálódását (érését). Csökkenti a daganat terjedését és áttétek képződését.
 • Immunrendszert érintő hatások: vírus-, baktérium és tumorellenes; serkenti a védekezést, mérsékli a gyulladást.

Milyen következményei lehetnek a D-vitamin hiánynak?

 •      mozgásszervi: törések, gyakoribbá váló elesések, izomfájdalom, -gyengeség.
 •     szív- és érrendszer: magas vérnyomás, infarktus, szívelégtelenség.
 •     hormonális rendszer: metabolikus szindróma, cukorbetegség.
 •     idegrendszer: Alzheimer-kór, skizofrénia, depresszió.
 •     immunrendszer: gyakrabban megjelenő, súlyosabb lefolyású fertőzések.
 •     vérképző rendszer: vérszegénység, leukémiák gyakoribb kialakulása.
 •     bőr: hajhullás, pikkelysömör.
 •     daganatok kialakulása.

A D-vitamin hiány kezelése

 • Napfény: Magyarországon csak a nyári hónapokban éri szervezetünket a D-vitamin képződéséhez   elegendő mennyiségű napfény; az ebből származó vitaminraktárak a tavaszi hónapokra teljesen kimerülnek. Ezért októbertől márciusig javasolt mindenki számára a D-vitamin pótlás.
 • Élelmiszerek: bizonyos növények, halak, tejtermékek stb.
 • Testmozgás: tornagyakorlatok során D-vitamin szabadul fel a zsírraktárakból, megemelve a vér D-vitamin koncentrációját.
 • Gyógyszeres vitaminpótlás.
Annak ellenére, hogy elviekben napi 15-20 perc napon való tartózkodás elegendő D-vitamin raktáraink feltöltéséhez, mégis a magyar lakosság kb. fele D-vitamin hiányos, melyet saját nyári méréseink is alátámasztanak. Javasolható, hogy az egészséges életmód szerves részeként D-vitamin ellátottságunkat igyekezzünk optimális szinten tartani, melyhez elengedhetetlen koncentrációjának rendszeres ellenőrzése (elegendő 3 havonta). Ez pedig egy egyszerű mintavétellel felmérhető.
Forrás: www.centrumlab.hu

Miért fontos a CA és MG szint?

Nem használható a D-vitamin magas vér- illetve vizelet-kálciumszint esetén. Ennek első jelei lehetnek: étvágytalanság, hányinger, szokatlan fáradékonyság, székrekedés, kóros szomjúság, csecsemők elégtelen fejlődése, kálcium tartalmú vesekövek képződése. Magnéziumtartalmú gyógyszerek (pl. savlekötők) a D-3 kezelés alatt nem szedhetők, mert fennáll  a magas magnézium vérszint kialakulásának veszélye.


D-vitamin ORVOSI hanganyag: 

A D-vitaminról szóló ORVOSI HANGANYAGOT hallgasd meg >> IDE << kattintva a JOBB felső sarokban található a lejátszási ikonra kattintva !!!!
Miben van D-vitamin?


Az alábbi termékek:

 >>Vitamin D-3 1000 IU<<
>>Bone strength take care csonterősítő<<
>>Wholemega komplex halolajkapszula<<
>>Protein 100 shake<<
 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése