2013. augusztus 4., vasárnap


A SZÍV ÉS A VESE – A TŰZ ÉS A VÍZ

 VISZONYA




Sokunk számára talán legkedveltebb évszak a nyár. A meleg energiájának időszaka olyannyira felgyorsítja a természet történéseit, hogy szinte nem is tudjuk követni. És nem győzzük nyírni a szemünk előtt burjánzó pázsitot vagy gyorsan leszedni a pirosló cseresznyét, epret és málnát. Alig várjuk a nyaralást, hogy szervezetünk a pihenés alatt magába szívhassa ezt az életet adó energiát.


A nyár a Tűz elemhez tartozik, amely hőjével kellemesen fel tud minket melegíteni, ám jó lesz vigyáznunk, hogy a lángja meg ne égessen minket. 

A Tűz elemhez a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint a szív és a szívburok jin (cang) szervei, valamint a vékonybél és a hármas melegítő jang (fu) szervei kapcsolódnak. 

A gyógynövénykészítmények közül a KOROLEN gyógynövény-koncentrátum és  a komplex hatású RUTICELIT gyógynövény krém társul hozzá. 

A KOROLEN  és a kapcsolódó szervek, meridiánok

A KOROLEN egyedülálló regeneráló készítmény, amely hatással van a központi és a vegetatív idegrendszerre, illetve rajtuk keresztül a test valamennyi szervére. Hatékonyan segít megbirkózni a stressz negatív hatásaival, amelyek számtalan ún. civilizációs betegség kialakulásáról tehetnek, illetve jótékonyan hat a szív- és érrendszeri betegségek lefolyására.

A szív “valamennyi szerv uralkodója”.


Fizikai, lelki és szellemi formában nyilvánul meg, a pszichikum, a tudat, továbbá a – hagyományos kínai orvoslás (hko) fogalomrendszere szerint vett – lélek (sen) otthona, amelynek tudatalatti (kozmikus), illetve tudatos (megismerő) formáját különböztetik meg. A sent a csi (energia) és a (hko értelemben vett) vér táplálja, miközben felfedezhetünk itt egy analógiát napjaink nyugati orvostudományával. Ez a központi idegrendszer felsőbbrendűségével, irányító funkciójával kapcsolatos, valamint azzal, hogy milyen hihetetlen mértékben függ a megfelelő vérellátástól, az oxigén- és glükózellátottságtól. A szív a nyár energiájával áll kapcsolatban, és a csi jang energiáját irányítja.

A SZÍV SZÁMOKBAN


• a nők szívének súlya 230-280 g, a férfiaké 280-340 g;
• kb. 12 cm hosszú, 8-9 cm széles és 6 cm mély;
• nyugalmi állapotban naponta kb. 100 ezerszer húzódik össze, ami az élet során összesen mintegy 2,5 milliárd összehúzódást jelent;
• percenként 5-10 liter vért pumpál, ami napi 12 ezer litert jelent (a valóságban még sokkal többet, ha meg van terhelve).

A szívburok védelmi feladatot lát el, ő óvja a szívet a betegséget okozó tényezőktől. A szívburok károsodása a szív lelki funkciónak szintjén nyilvánul meg.
A vékonybél irányítja a táplálék befogadását, majd a tápláló esszenciákká történő átalakítását, és elválasztja a “tiszta dolgokat a sárosaktól”. Segítségével a szervezet – a lép–tüdő–szív–vér útvonalon keresztül – hozzájut a szükséges anyagokhoz, valamint energiához, a salakanyagok pedig a vizeleten, illetve a székleten keresztül kiválasztódnak.

A hármas melegítő a mai nézetek szerint nehezen “megfogható” szerv. Nincs egyértelmű anatómiája, van viszont fontos energetikai funkciója. Elhelyezkedését tekintve a törzs alsó, középső, valamint felső részét fogja át, az oda tartozó szervekkel együtt. Legfőbb feladata az elsődleges csi energia, valamint a folyadékok és a táplálék továbbítása. Tehát a hármas melegítő állapotától függ a szervezetben zajló valamennyi létfontosságú folyamat.

A szív feladatköre a HKO (hagyományos kínai orvoslás) szerint


A szív legfőbb feladata a vér és az erek működésének irányítása, azaz a szív befolyásolja a vér minőségét, a keringést, továbbá felel az artériák, a vénák és a hajszálerek minőségéért is. A vért a szívartéria áramoltatja, amelynek felügyelete a szív jang dolga, míg a szív jin a vér minőségéről gondoskodik. Károsodása a szövetek elégtelen vérellátásában, fájdalomban, véralvadási zavarban stb. nyilvánul meg.

A szív a sent (lelket) is irányítja, amely az összbenyomásban, a személyiség kisugárzásában, továbbá a gondolkodásban, a szellemi és tudati állapotban mutatkozik meg. A hko felfogása szerint (a mi felfogásunktól eltérően) a szellemi állapot nem csupán az agy, hanem valamennyi jin szerv működését is tükrözi, és közülük a legfontosabb a szív.

A szív állapota jól megmutatkozik az arcon. 

Az arc “színezete” szerint könnyen megállapítható, milyen állapotban van az illető szíve. 
Ha a szív egészséges, az arc enyhén piros, a bőr rugalmas, fénylő és friss. 
Ha viszont a szív csije hiányos, akkor az arcszín vakítóan fehér; vérszegénység esetén sápadt; ha pedig a csi áramlását valami blokkolja, akkor kékeslila.

A szív külső kapcsolata a világgal: a nyelv. A nyelvben végződik a szív energiapályájának egyik leágazása. A szív állapota ezért az ízek felismerésében, valamint a szavak artikulálásában is megmutatkozik. Hiányos csi esetén a nyelv puha, nagy és fehér lepedék fedi; míg a szív-jang túltengése esetén a nyelv hegye vörös színű; ha pedig valami blokkolja a vér áramlását, akkor a nyelv sötétlila.

Kapcsolat az érzelmekkel

A szív érzelme az öröm. A szervekkel kölcsönös kapcsolatban álló érzelmeknek egyensúlyban kell lenniük. A túlzott öröm, szomorúság és a melankólia egyaránt árt a szívnek. A kiegyensúlyozatlan lelkiállapot leginkább a szívet károsítja.

A szív folyadéka a verejték. Az izzadság eredete azonos a szív vérének és csijének eredetével. Ezért vigyáznunk kell, hogy a verejtéket termelő tevékenységeknél ne váltsunk ki aritmiát és dehidratációt. Ha kevés a szív csi, akkor gyengül a védelmi jang (vej-csi) is, a verejtéknyílások működése szabályozatlanná válik, ami kóros verejtékezéshez vezethet.

A szív irányítja a jang csit. Bár jin (cang) szervről van szó, a jellege jangos, mert a Tűz elemhez tartozik. Ilyen megközelítéssel érthetővé válik, hogy a szív irányítja a test hőszabályozását is. Könnyen “lángra lobban”, “eljangosodik” – extrém erős jang esetén már szívinfarktus léphet fel. Mivel a szív a nyár csijével áll kapcsolatban, vagyis azzal az évszakkal, amikor a legtöbb a természetben a jang, nyáron van kitéve a legnagyobb veszélynek.

A vér és a csi közötti kapcsolat révén a szív közvetlen összeköttetésben áll a tüdővel. A vér együtt áramlik a csivel, egymást kölcsönösen támogatva látják el a szerveket tápanyaggal és energiával.

A szív a léppel együtt kapcsolatban áll a vér termelésével és áramlásával. A szív-jang segíti a lépet abban, hogy a táplálékot ún. esszenciává alakítsa át. A krónikus stressz és a túlzott elmélkedés mindkét szervet legyengíti, mert mindkettő kapcsolatos a gondolkodással.

A májjal együtt a szív kiveszi a részét a vér elosztásából. E két szerv fontos szerepet játszik az ember szellemi állapotának minőségében is. A szív irányítja az intellektust, a máj a lelki kedélyállapotot.

A szívnek a vesével való viszonya a Tűz–Víz kapcsolatának kérdése. A szív Tüze lefelé halad és erősíti a vese jangját, a vese jinje viszont felfelé halad és kiegészíti a szív jinjét. A szív jangot ad át a vékonybélnek, az pedig a lépen és a tüdőn keresztül szív esszenciát továbbít a vérnek.

Elválaszthatatlan páros: koncentrátum és krém




A   KOROLEN gyógynövényes csepp a szív, a szívburok, a vékonybél és a hármas melegítő meridiánját befolyásolja. 





A pályákat hatékonyan harmonizálhatjuk a >> RUTICELIT << krémmel. 




Az ásványi anyagok közül az említett pályákra jótékonyan hat a hegyikristály, a malachit, a rózsakvarc, a borostyánkő és a vörös korall.





A >> KOROLEN << gyógynövény koncentrátum ALKALAMZÁSA javasolt a következő állapotokban:



• valamennyi szív- és érrendszeri betegség;

• visszerek, az aranyeret is beleértve (akut gyulladások esetén az ARTRIN-nal, krónikus állapotoknál a RUTICELIT-tel kombinálva);

• meszes ütőerek, hajszálerek;

• infarktus és agyvérzés után;

• magas koleszterinszint és dyslipidémia (zsíranyagcsere-zavar);

• anémia (vérszegénység), rossz vérkép, a vérre és a vérsejtekre ható citosztatikumok toxicitásának csökkentése;

• szívizom-erősítéshez, szívritmuszavar esetén;

• gyakori vérzések, a hajszálerek erős törékenysége mellett;

• rendszertelen nőgyógyászati vérzés hormonális fogamzásgátló használata és/vagy méh mióma mellett;

• műtétre való felkészüléskor, esetleg műtétek utáni lábadozáskor (legyen szó bármilyen műtétről);

idegrendszeri betegségek – az enyhébb pszichikai betegségektől kezdve a perifériás idegek súlyos károsodásáig;

• tanulási zavarok gyerekeknél, hiperaktivitás, ADHD;

• akut és krónikus stressz, a pszichoszomatikus betegségek tüneteivel (“gyomoridegesség”, irritált nyombél, fejfájás, álmatlanság, erős szívdobogásérzés stb.);

• a cukorbetegség okozta érrendszeri és idegrendszeri szövődmények megelőzésére;

• elégtelen vékonybélműködés (hiányos tápanyag- és nyomelem-felszívódás, hasüregi diszkomfort érzés stb.);

• a gombák kiirtásának támogatásához;

• fizikai, szellemi, lelki kimerültség ellen, az ún. bazális stressz negatív hatásainak enyhítésére, az alkalmazkodóképesség javítására.



A KOROLEN Adagolása:

Érzelmileg instabil személyeknek és súlyos, hosszan tartó szív- és érrendszeri betegségekben szenvedőknek kis mennyiségben adagoljuk a KOROLEN-t, csupán 1-maximum 3 cseppet a szív . 


A Regalen-től és a Renol-tól eltérően a KOROLEN-nél ritkán jelentkeznek reverz reakciók, és ha mégis, akkor rendszerint érzelmi, szellemi téren mutatkoznak meg.

Éljük át a meleg, napsütötte, életenergiával teli nyarat – összhangban a természettel. Próbáljunk ebben a rohanó világban és teljesítményorientált társadalomban a lehető legtöbb energiához jutni. Ne csak a fizikai testünket erősítsük, figyeljünk a lelkünkre is, és ne zárkózzunk el a kellemes érzések elől.
Örüljünk minden apróságnak, amit egy átlagos nyári nap kínálhat. Csodálatos nyarat kíván:
Dr. Bohdan Haltmar

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése