2013. február 11., hétfő

A prosztata védelme - Amerikai törpepálma és kiemelt gyógynövényekA prosztata védelmeA prosztatavédő élelmiszerekről, természetes anyagokról dr. Babai László beszélt.


A prosztata megnagyobbodása olyan gyakori jelenség, hogy az 50 év feletti férfiak 50 százalékát érinti, hiszen a jóindulatú elváltozás hátterében az öregedés folyamatában lejátszódó hormonális változások is állnak. Mivel a prosztata, duzzanata következtében nagy nyomást tud gyakorolni a rajta áthaladó húgycsőre, megnagyobbodásának jellegzetes tünetei a vizeletürítési problémák, illetve az utócsepegés.  Mindenképpen kivizsgálást igénylő állapotról van szó, hiszen akár daganatos elváltozásnak is alapja lehet.A jó hír, hogy a prosztata rendszeres kiürítése pozitív hatással van a szervre, így az aktív nemi élet kifejezetten terápiás hatású. (Érdekes megfigyelés, hogy a többnejűséget engedélyező országokban jóval alacsonyabb a prosztatabántalmak aránya.)

A prosztata megnagyobbodása lassan kialakuló tünetekkel járó folyamat, amelynek megelőzésében és kezelésében a már említett rendszeres nemi életen kívül ajánlott módszer az intimtorna (ennek már férfiaknak kidolgozott változata is van), és a szűk alsónemű, nadrág kerülése.

Akár erről a jelenségről, akár gyulladásról van, van néhány olyan természetes anyag, amelyek gyógyhatásai bizonyítottak: 

- Tökmag, a tökmagolaj és az ezt tartalmazó szerek. 

- Mogyoró, dió, és telítetlen zsírsavakat tartalmazó olajak (például olíva, szezám, halolaj). 


- A keresztesvirágúak (brokkoli, kelbimbó, kelkáposzta) védőanyaga a diindolmetán, a szójáé pedig a genisztein. Ezek az anyagok olyan fehérjék termelődését, amelyeknek kémiai kölcsönhatása hozzájárul a prosztatarákot okozó sejtek terjedéséhez. 


- Tengeri alga, tengeri halolaj, magas jód és szeléntartalmuk miatt.


- Kisvirágú füzike. A gyógynövényből lehet teát főzni (1/4 liter forró vízhez 1 púpozott teáskanál füzike, amiből egy csészét éhgyomorra, egy csészét vacsora előtt fogyasztunk), de kapható tabletta formájában is. 


- A paradicsom magas likopintartalma miatt védőhatású. A Harvard Orvosi Egyetemen kimutatták, hogy azoknál a férfiaknál, akik paradicsom alapú élelmiszereket fogyasztottak heti két alkalommal, vagy többször, azoknál 34%-kal csökkent a prosztata rák kockázata, mint azoknál, akiknek ez nem szerepelt az étrendjében. 


- A szója a növényi ösztrogén tartalma miatt jelentős szerepű a védelemben. Egyes kutatók szerint a magas szójafogyasztásnak köszönhető, hogy Japánban, 100 000 férfiból mindösszesen 4 hal meg prosztata rákban, összehasonlítva ezt a nyugati országokkal, ahol ez az arány 17 a 100 000-ből. 


- A törpepálma a legtöbbet kutatott, prosztata-megnagyobbodás kezelésére alkalmas gyógynövény. Termései 1,5%-ban a tesztoszteron metabolizmusába bekapcsolódó zsírsavakat és szterolt tartalmaznak, gátolják a prosztatamegnagyobbodásért is felelős dihidrotesztoszteron képződését. A gyógynövény 50 százalékkal csökkentette az éjszakai vizelések számát és 42 százalékkal mérsékelte a hólyagban maradó vizelet mennyiségét is. 

- A csalán kivonata gyulladáscsökkentő hatóanyagokat tartalmaz, amelyek csökkenteni képesek a prosztatasejtek anyagcseréjét és növekedését, s ezzel a gyulladások és a megnagyobbodás rizikóját is. A törpepálmával kombinálva hatása megsokszorozódik. 

- Kitűnő fertőtlenítő hatású és vizelethajtó a medveszőlő, amellyel azonban óvatosan kell bánni, mert nagyobb mennyiségben májkárosító hatású, ezért teáját egy hétnél tovább ne fogyasszuk!

  Forrás: 2010. január 17. 09:58


Amerikai törpepálma (Serenoa serulata) antiandrogén hatása


Törpepálma jóindulatú prosztata megnagyobbodás kezelésben

Jó hír, hogy vannak klinikai vizsgálatok törpepálma kivonat fronton. Romániai kórház urológiai osztályának eredményeit több hazai szakmai újság is leközölte az elmúlt időben.  Román kutatóorvosok állat és humán kísérleteket végeztek a törpepálma(Serenoa repens) kivonatokkal.


Eredményeik prosztata megnagyobbodásra vonatkozóan:
1, antiandrogén hatás
2, gyulladás és ödémacsökkentő
3, szövetburjánzást mérsékelő hatás
4, törpepálma kivonat készítményeknek kedvező a mellékhatásprofiljuk

Találtak valami érdekességet a törpepálmával kapcsolatban. Törpepálmának erekció fokozó hatása is van, így természetes potencianövelő gyógynövénynek számít.
 Forrás: Ther Adv Urol 2011
Az amerikai törpepálmát a >> PROSTATE take care 5LX << tartalmazza.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése